KOMPOST NEDİR?
Doğal ayrışma işlemini kullanarak organik atıkların, değerli humus benzeri maddelere dönüşmüş halidir.
NASIL HAZIRLANIR?
Ø Öncelikle bahçenin uygun bir yerinde, yaklaşık 1m3 lük Kompost alanı oluşturulur.
Ø Kompost yapımı için yeşil ve kahverengi gıda atıkları kullanılmaktadır
Ø Kompost işlemi için önce kahverengi, sonra yeşil malzemeler konulur. Bu işlem alan dolana kadar devam ettirilir.
Ø Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler olmalıdır
Ø Karışımın çürüme işlemini hızlandırmak için su eklenebilir ancak karışımın çok ıslak olmaması gerekir
Yeşil Malzemeler
Ø Azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir
Ø Çim biçim artıkları,
Ø Taze sebze meyve kabukları ve artıkları,
Ø Yaş taze otlar,
Ø Çay ve kahve atıkları,
Ø Yapraklar,
Ø Taze çiftlik gübresi.
Kahverengi Malzemeler
Ø Karbon bakımından zenginmalzemeleri içermektedir
Ø Dal parçaları,
Ø Ağaç kabukları,
Ø Testere tozu, talaş,
Ø Çam iğreleri,
Ø Kuru yapraklar,
Ø Gazete kağıdı,
Ø Saman, sap.
Hızlı Koost Yapmanın Püf Noktaları
Ø Kahverengi+Yeşil karışımı düzgün yapılmalı
Ø Kompost yığını düzenli olarak karıştırılmalı (5-7 günde bir)
Ø Nem oranı kontrol edilmelidir.
Ø Kompost yığını karıştırmadan sonra ısınmıyor ise karıştırmaya son verilir. 4 hafta olgunlaşması beklenir.
Bazı maddelerin asla komposta eklenmemesi gerekir.
Bunlar;
Ø Balık artıkları, kemikler, yağ ve et çürürken hem koku yapar hem de haşereleri, fareleri çeker.
Ø Köpek, kedi dışkıları da kullanılmaz çünkü bunlarda hastalık yayan organizmalar bulunabilir ve diğer hayvanları da çekebilir.
Ø Ayrık otu gibi bazı otlar da gübreye eklenmemelidir, çünkü bu otlar yeniden büyüyebilirler.
Olgun Kompostun Özellikleri
Ø Renk, koyu kahverengidir
Ø Kırıntılıdır, gevşektir, Humusa benzer
Ø Toprak gibi kokar
Ø İçinde karıştırılan materyaller tanınamaz
Ø Yığın orijinal hacminin yaklaşık 1/3 oranında azalır.
Kompostun Faydaları
Ø Toprağa organik madde sağlar.
Ø Solucanları çekerker.
Ø Yararlı toprak mkroorganizmalarının faaliyeti artar.
Ø Toprağın su tutma kapasitesini artırır.
Ø Toprağı yumuşatır, geçirgenliğini artırır.