"My Sustainable School Garden " projesi kapsamında öğrencilerimizle sıcak kompost çalışması yapıldı

Öğrencilerle, toplanan atık neyve ve sebzelerle sıcak kompost hazırlandı. Hazırlanan sıcak kompost 4. günden sonra her iki günde bir karıştırılarak yaklaşık 20-30 gün içerisinde çok kaliteli bir toprağa dönüşecek

07.03.2022 455

Kompost Nasıl Hazırlanır?

Kompost işlemi gıda atıklarının çürütülmesi ile gerçekleştirilir. Bu nedenle atıklarınızın hava ile karışması gerekmektedir. İşe bir çöp kutusu edinerek başlayabilirsiniz. Çöp kutunuza delikler açın. Bu delikler hava girmesini sağlayarak atıkların daha kolay çürümesini sağlayacaktır.Kompost yapma işlemi için yeşil ve kahverengi gıdalar kullanılmaktadır. Yeşil kompost azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir. Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler olmalıdır. Çürüme işlemini hızlandırmak için bir miktar su da eklenmelidir.

Kompost işlemi için önce var kahverengi, sonra yeşil malzemeler konulur. Bu işlem kap dolana kadar devam ettirilir. Karışımın çürüme işlemini hızlandırmak için su eklenebilir ancak karışımın çok ıslak olmaması gerekir. Eğer çok ıslandıysa üzerine biraz kahverengi atık ekleyebilirsiniz. Yeşil komposta konulabilecek malzemeler sebze meyve kabukları ve artıkları, taze ot ve çimenler ,çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır. Kahverengi komposta konulabilecek malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, talaş, kuru yapraklar ve samandır.