Okul Bahçesinde Soğuk Kompost Hazırlama

Okul Bahçesinde Soğuk Kompost Hazırlama

"My Sustainable School Garden " projesi kapsamında öğrencilerimizle Soğuk kompost çalışması yapıldı. Öğrencilerle, toplanan atık neyve ve sebzelerle sıcak kompost hazırlandı.

Hazırlanan soğuk kompost yaklaşık 6 ay ile 1 yıl içerisinde çok kaliteli bir toprağa dönüşecek.

18.03.2022 2602


KOMPOST NEDİR?

Doğal ayrışma işlemini kullanarak organik atıkların, değerli humus benzeri maddelere dönüşmüş halidir.

 

NASIL HAZIRLANIR?

Ø  Öncelikle bahçenin uygun bir yerinde, yaklaşık 1m3 lük Kompost alanı oluşturulur.

Ø  Kompost yapımı için yeşil ve kahverengi gıda atıkları kullanılmaktadır

Ø  Kompost işlemi için önce kahverengi, sonra yeşil malzemeler konulur. Bu işlem alan dolana kadar devam ettirilir.

Ø  Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler olmalıdır

Ø  Karışımın çürüme işlemini hızlandırmak için su eklenebilir ancak karışımın çok ıslak olmaması gerekir

Yeşil Malzemeler

Ø  Azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir

Ø  Çim biçim artıkları,

Ø  Taze sebze meyve kabukları ve artıkları,

Ø  Yaş taze otlar,

Ø  Çay ve kahve atıkları,

Ø  Yapraklar,

Ø  Taze çiftlik gübresi.

Kahverengi Malzemeler

Ø  Karbon bakımından zenginmalzemeleri içermektedir

Ø  Dal parçaları,

Ø  Ağaç kabukları,

Ø  Testere tozu, talaş,

Ø  Çam iğreleri,

Ø  Kuru yapraklar,

Ø  Gazete kağıdı,

Ø  Saman, sap.

 

Hızlı Koost Yapmanın Püf Noktaları

Ø  Kahverengi+Yeşil karışımı düzgün yapılmalı

Ø  Kompost yığını düzenli olarak karıştırılmalı (5-7 günde bir)

Ø  Nem oranı kontrol edilmelidir.

Ø  Kompost yığını karıştırmadan sonra ısınmıyor ise karıştırmaya son verilir. 4 hafta olgunlaşması beklenir.

 

Bazı maddelerin asla komposta eklenmemesi gerekir.

Bunlar;

Ø  Balık artıkları, kemikler, yağ ve et çürürken hem koku yapar hem de haşereleri, fareleri çeker.

Ø  Köpek, kedi dışkıları da kullanılmaz çünkü bunlarda hastalık yayan organizmalar bulunabilir ve diğer hayvanları da çekebilir.

Ø  Ayrık otu gibi bazı otlar da gübreye eklenmemelidir, çünkü bu otlar yeniden büyüyebilirler.

 

Olgun Kompostun Özellikleri

Ø  Renk, koyu kahverengidir

Ø  Kırıntılıdır, gevşektir, Humusa benzer

Ø  Toprak gibi kokar

Ø  İçinde karıştırılan materyaller tanınamaz

Ø  Yığın orijinal hacminin yaklaşık 1/3 oranında azalır.

 

Kompostun Faydaları

Ø  Toprağa organik madde sağlar.

Ø  Solucanları çekerker.

Ø  Yararlı toprak mkroorganizmalarının faaliyeti artar.

Ø  Toprağın su tutma kapasitesini artırır.

Ø  Toprağı yumuşatır, geçirgenliğini artırır.